Aanmaken haardhout vuur
Om het vuur aan te maken start dan met kleine stukken hout en stapel deze met genoeg ruimte op elkaar. Het handigst is ook om met een zacht houtsoort te starten, die eerder vlam zal vatten. Gebruik aanmaakblokjes om het vuur aan te maken.
Pas hierbij de Zwitserse methode toe, hierbij steek je bovenop de houtstapel de aanmaaklokjes aan. Het vuur zal dan van boven naar beneden branden, waarmee er minder rook ontwikkeling is tov het hout van onderaan steken.
Wordt het vervolgens snel warm in de ruimte, kies dan voor minder hout om ook zo efficiënt mogelijk te stoken.
Controleer hout
Droog hout is onder andere te herkennen aan scheurtjes in het hout en schors dat los kan zitten. Tegenwoordig zijn vochtmetertjes makkelijk verkrijgbaar.
Met nat hout stoken zorgt voor minder warmte en onvolledige verbranding. Door de onvolledige verbranding ontstaat er meer roetaanslag en eventueel grotere kans op schoorsteenbrand.
Rook verminderen
Zorg ervoor dat het hout wat gestookt wordt minder dan 25% vocht bevat, dit kan door het lang genoeg te laten drogen of goed gedroogd hout te kopen.
Stook netjes en schoon
Gebruik alleen goed gedroogd haardhout. Geen bouwafval of bewerkt hout zoals schuttinghout of geverfd hout. Zeker geen andere materialen zoals plastics.
Zorg voor frisse lucht
Het is belangrijk dat er genoeg frisse lucht in de ruimte komt waar de haard is. Enerzijds voor degene die in de ruimte zijn in verband met schadelijke stoffen waaronder koolmonoxide, maar ook voor luchttoevoer van de kachel.
Afdoende lucht toevoer
Goede lucht toevoer zorgt voor een beter verbranding. Zet de luchttoevoer zover mogelijk open bij het aanmaken van het haardhout vuur. Later kan de lucht toevoer wat minder open worden gezet, maar laat het afdoende open voor een goede verbranding
Ga niet smoren, dit is het dichtschuiven van de luchttoevoerklep. Het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er meer schadelijkstoffen ontstaan.
Let op weer, zoals wind en mist
Indien er weinig wind of windstil (minder dan 2 beaufort) is dan is het beter om niet te stoken. Enerzijds voor de eigen gezondheid maar ook die van de omwonenden. De rookgassen blijven te lang op een plek hangen.
Door gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en voor die van
uw buren. Een windkracht van minder dan 2 op de schaal van Beaufort wordt beschouwd als windstil weer.
Blijf alert
Controleer regelmatig of de houthaard goed in orde is. De asbak regelmatig legen en controleer of de rook bij branden niet te donker is, het liefst kleurloos.
Ook de vlam geeft aan in hoeverre er goed ge stookt wordt. Deze moet mooi geel van kleur zijn en niet te veel flakkeren. Een onregelmatige en kleine vlam duidt op een slechte verbranding, zet de luchttoevoer dan volledig open.
Schoonmaken van houthaardkachel
Leeg regelmatig de asbak en ook het as in de kachel regelmatig wat uithalen en wat losmaken.
Indien het kijkglas zwart is geworden, dan kan dit makkelijk worden schoongemaakt door met een vochtige krant(of papier) as uit de kachel te dippen en daarmee over het glas voorzichtig aan de binnenzijde van de kachel te strijken/wrijven.
Vegen van schoorsteen
Belangrijk is dat de schoorsteen ook minimaal 1 keer per jaar te laten vegen door een specialist. Dit voorkomt veel problemen, waaronder schoorsteenbrand. Indien de kachel dagelijks voor langere tijd wordt gebruikt dan is minimaal 2 keer per jaar laten vegen ook geen uitzondering.
Ga naar de shop voor kwaliteitshout